Cercetari documentare

Cercetarea documentara este o procedura facultativa, insa este indicata pentru luarea unei decizii in cunostiinta de cauza referitoare la inregistrarea protectiei dorite.
Cercetarea documentara consta in efectuarea unor cercetari preliminare pentru a constata daca exista posibile conflicte cu alte drepturi protejate anterior, evitand astfel efectuarea unor demersuri ulterioare care pot crea diferende, precum si unele cheltuieli nedorite.
Cercetarile documentare in domeniul marcilor au scopul identificarii aspectelor referitoare la identitate si similaritate si sunt realizate pentru marci si cereri de inregistrare marci atat in baza nationala de date, cat si in baza de date internationala, avand Romania ca tara desemnata pentru protectie.
Cercetarile documentare in domeniul brevetelor privesc anterioritatea acestora si pot fi cercetari documentare standard care se recomanda pentru situatiile in care este pusa in discutie brevetabilitatea sau validitatea unui document de brevet existent, precum si cercetari documentare speciale care sunt executate in domenii tehnice specifice cerute de clienti.
Cercetarile documentare in domeniul desenelor si modelelor pot fi efectuate pentru aspecte privind noutatea acestora, dar si pentru evitarea contrafacerii.